Thursday, December 27, 2012

Goodluck korang :)


Assalamualaikum... 
Di kesempatan ini, adalah saya Wan Aisyah Bt Wan Salleh 
menyusun 10 jari tangan sy yg comel (huhu..) nih 
bagi memohon kemaafan jika selama ini saya telah menyakitkan hati korang semua...
Saya taw sy dah bnyk sakitkan haty korang...
Termengade yg tak patot ker..
Terkasar atau tertinggi suara ngan korang..
Termarah tak tentu pasal...
Pastu suruh macam macam, demand lebih lebih...
Sorry taw korang...
Sy buat semua nih sbb sy SAYANG korang sangat sangat...
(ceehhh,, macam nak mintak maaf time raye pon ade jugak.. 
tp tak salahkn mintak maaf bile bile pon..)

So, I wanna wish a lot of :---
GOODLUCK 
to all of you 
especially to my HERO, Mr. Shinichi Kudo,
hope you can beat me my dear for this semester...
I know you can do it..
tak lupe jugak kpd kawan kawan, sahabat sahabat saya 
sewaktu sy susah atau senang..
to my BFF (azzy, suza, huzaimy, moksha)..
then Huda, Shila, Dayah Halim, Dayah Zamani, 
Sue Honey, Fary, zariyatul akmalina,
and semua semua lah yg tak termention...sorry,,
ramai sgt.. tp yg penting ecah tak penah lupe korang taw..
Budak2 KMNS, roomates KMNS (ainaa, ika, tiqa,azrin, tirah, min), members kat Unisza, roomates kat Unisza (mahirah, kak wana), sekolah rendah, sekolah menengah,,budak budak suksis,, 
and semua lah yg kenal sy secara sengaja atau yg tak sengaja...


ni untuk korang semua :-
study sampai lebam.... lepas nih enjoy!!!


sama samalah kite doakan semoga kite mendapat kejayaan yg diimpikan di dunia dan di akhirat...

p/s : kejayaan takkan datang bergolek...
usaha, doa dan tawakal..
MAN JADDA WAJADA, WAMAN ZARA'A HASODA 
(translate sdri ea)..hhuhu

Berubah ker???

Salam Sejahtera semua... 
Salam study week jugak untuk semua mahasiswa ijazah yg akan menduduki final examination for the next week...
Huh,, serious rase nervous giler..
Mane taknye, makin study rase macam makin banyak bende yg taktaw...
Mule lah gelabah tak tentu pasal..
Ngan assignment lagi..
Alhamdulillah, baru jer submit assignment Management Accounting II tadi..
Lega lah sikit,, so dah sampai bilik nih,, It's time to study...
Baru jer nak bukak buku,, tetibe terase nak sharing something kat sini..
Hmm, bukan ape pon..
It's about me.. 
Yup, absolutely about me :)

He said that I had changed.. I'm not just like me before..
??????
Really?? 
Sy pon tak pasti..
Yelah, mane taknye, kite takkan perasan perubahan pd diri kite melainkan bile org lain yg bgtaw..
Sbb org yg menilai kite,,kite tak dpt nak nilai diri kite sdri...
Is it right????
Betol la kan... huhu

Tp percayalah,, sebenarnye sy tak berubah pon...
Cume sy menyembunyikan perangai sy yg sebenar..
Sy nak awak betol betol boleh terima sy walau macam mane pon perangai sy...
Bukannye mengubah diri sy untuk jadi seperti ape yg awak nak..
Ramai yg cakap sy ganas, tp sy tak kesah,, sbb sy nak orang boleh terima sy seadanya...
Seperti awak terima sy.... 
Sy akui sy ganas..
Sbb sy taknak org lelaki suke kat sy sblm nih..
Tp ade jugak..huhu
Minat manusia berbeza beza kan..
Ade yg nak perempuan yg sopan santun, ayu, lemah lembut and ade jugak yg suke yg garang, ganas and so on..
Tp sy mengaku,, sy memang bukan sperti Perempuan Melayu Terakhir yg sopan, ayu dan lemah lembut...
Tp even sy ganas, sy manja dan mengade jugak :)
Orang kenal sy ngan perangai giler giler,  taktaw malu...
Tapi awak kenal saya berbeza sikit, sbb keadaan pd mase tuh...
Sy kenal awak sebagai senior sy..
So, sy menjage tatasusila sy sbg junior awk...
Sy ngan azzy pon amik mase hampir 3 bulan jugak nk jadi mcm skrg...
Bile kite dah biase ngan someone, dah taw perangai die camane, at last barulah terciptanya perkataan saling memahami antara kite dan die... kan???



So, awak akan makin mengenali sy after this..
Mungkin akan ade lagi certain perangai sy yg awak tak nampak sekarang..
Nanti awak akan taw lah...huhu..
Cuma sy harap awak boleh la terima sy seadanya saya...
Ustazah ade cakap yg orang perempuan nih pandai berlakon, berpura-pura..
Selagi tak kahwin, die hidop dalam keadaan berpura-pura sehinggalah dah beberapa bulan kahwin baru terbongkar perangai yg sebenar...
Hah, time tu lah baru suami suami taw camane perangai sebenar isteri isteri dorang...
Ape buruknye, ape baiknye...
Yelah, sebelum ni kan dikaburi oleh kepura-puraan tuh.. hehe..
Tp mungkin tak semua macam tuh... 

Mase awal awal kenal dulu kite selalu jer gaduh gaduh...
So mane nak ade mase untuk mengenali perangai masing-masing lagi..
Baik kejap, gaduh, baik kejap, gaduh balik...
sampai dah hampir nak break-up kan.. and
Sampai dah rase macam dah penat dah nak lalui semua tuh..
Tapi Alhamdulillah,, mungkin ujian semua tuh..
Untuk menguji kite mampu ke tak hadapi semua tuh..
Sorry to say, sy memang susah sikit nk percaye lelaki...
Pengalaman yg mengajar sy macam tuh...
Lagikan ayah sy pon sy susah nak percaya (sometimes), ni kan pulak org yg baru saya kenal..
So, sorry a lot sayangs...
Lagi lagi mase tuh krisis kite kan,, lagipon sy tak kenal awk lagi, taw sikit sikit jer perangai awk..
Ngan suara suara orang sekeliling sy yg mempengaruhi sy,, mmg sy tak dpt nak berfikir ngan rasional mase tuh.. So sorry :( 
It takes a long time to make me trust you..

So for now, hope you didn't break my trust and my love to you...
Because once you did it, it's hard for me to accept it...
Thanks for loving me SANGAT SANGAT ... huhu

<3 Kamarudin Bin Mohamad <3


p/s : bukan taknak bercerita pasal kite kat blog nih,, tp sabarlah,, ade masenye nanti... So, sy harap awak tak mempersoalkan lagi kenapa sy macam ni dan kenape sy macam tuh.. I have my own reason.. And i don't know what the reason is actually.. Tp sy akan buat bile sy rase nak buat sesuatu tuh.. tanpa dipinta dan tanpa disuruh oleh sesiapa... It's sincere from my deep heart :)  Hope you will understand me... 





Tuesday, December 25, 2012

Disindir...

Hrmmm, entah kenape lah dengan hati nih.. Tetibe jer rase macam tak boleh nak terima bile die sebut nama tuh... Aku macam dapat rase yang still ade sayang kat dalam hati die untuk org tuh.. aduhh, taktaw la..Mungkin perasaan aku jer kott.. ker jeles?? hish, tak baik kan jeles jeles nih... astaghfirullah 'azim... AHHH!!! taknak la ade perasaan macam nih... nih semua gara gara komen tuh lah.. eeiii,, menyampah betol, geram pulak dgn orang orang yg jenis nak sindir menyindir nih... hmm,, takpelah... aku maafkan sape sape yg dh buat aku terase tuh.. dan aku doakan diorang semua bahagia... Ameenn...

Friday, December 14, 2012

Semarak Kampung UniSZA

Fuhhh,, penatnye hari nih!!!! After balik dr pogram Seamarak Kampung tadi, terus tido, kul 1 smpai 3.. tido mati trus la katekan, smpai tak sedar langsung sekeliling ape yg dh trjadi... At first ingt nak lunch dulu, perot dah mintak isi, mmg lapar giler, tp bile tgk bantal yg mcm memanggil manggil tuh, terus rase cam nak baring baring, letak kepala.. mcm kate pepatah : orang mengantuk disorongkan bantal.. huhu.. ape lagi, trus lelap lah... 

Semarak Kampung... Yes!!! What is Semarak Kampung??? Meraikan kampung kat sekitar kampus UniSZA??? hehe.. tak lah.. Semarak Kampung nih pogram ala-ala sukan rakyat gituh.. bukan main jer, tp bertanding lahh.. macam macam pertandingan yg ade, tarik tali, congkak, batu seremban, galah panjang, lari berpasangan dgn kaki terikat, and so on... 

For your information, sy masuk 3 pertandingan, which are congkak, batu seremban and galah panjang.. First session lawan batu seremban... huhu. Dah lame tak main batu seremban, last main entah mase darjah bape entah, ni dah nk jadi mak orang dah pon main balik bende nih.. Shaking jugak tangan bile main bende yg dah lame tak main nih.. Lawan lawan pulak punye la semangat main, tangan dorang dah nampak serasi ngan batu batu tuh,, cepat jer main,, luluh jantung tengok dorang main,, Tapi Alhamdulillah, I got the third place in this game... 

batu seremban,, ade yg guna 5 batu and ade yg guna 7 batu...

Then g pulak main congkak.. Perasaan berbunga-bunga macam bunga sakura pada musim bunga kat Jepun jer.. Memang suke sangat main congkak nih.. Jaguh congkak mase kecik kecik dulu....hehe.. tapi sekarang??? hmm,, :'(   Sedih betol bile kalah ngan pihak lawan... Dimanakah kepakaran yg sedia ade dahulu kala?? hihi.. Kalau kecik kecik mesti dah nangis ni sebab takleh terima kekalahan, tapi sekarang ni takkan nak nangis kat khalayak ramai kan?? huhu.. malu lah, dah besar panjang pon nangis lagi sbb congkak je pon, lain la sbb bende bende lain.. 

this is congkak game..


Last but not least, hehehe... Game yg last nih aku tak suke main sgt actually,, masuk pon sbb member member yg ajak... Fikir fun jela, tu yg main jugak uh... G.A.L.A.H  P.A.N.J.AN.G... My God, tak suke la game yang kene tahan tahan macam nih.. susah.. Mase kecik kecik dulu suke tengok jela orang main sebab boleh gelak, sekarang nih aku plak yg nak merase main, rasenye first time kot aku main, mane penah main bende nih.. adoyaii, rase ketinggalan pon ade jugak..hihi... malu pulak.. Seriously, fun giler weyh main galah panjang... Even kene berpanas, tapi satisfied la.. Dapat first place kot.. thanks la pada kawan kawan satu group yg bersusah payah bagi strategi untuk menang main galah panjang... HAPPY giler main nih... 

kat sekolah pon main budak budak nih..hehe

Bile join pogram nih, memang terkenang zaman dahulu kala time kecik kecik dulu, main sampai tak hengat dunia, dah maghrib pon tak reti reti nak balik lagi, sampai mak ngan ayah kene gi carik kat umah jiran-jiran.. Kalau boleh, tak balik rumah pon takpe, nak jer tido kat rumah kawan, sebab kat rumah mane ade kawan, main sorang sorang jer... So dapat peluang main, terus gune selebihnye (bukan seadanya dah)...haha... mase dah tak boleh diputar kembali, semua tu dah tinggal kenangan dah... 

Best jadi budak budak, happy jer, no need to think about anything, sebab tu la mase kecik kite banyak buat salah, sebab bile besar nanti kite taw mane yg baik and mane yg buruk untuk kite.. dulu dulu mane ade nak pikir panjang, tak puas hati je mengamuk, tak puas hati je nangis,, kalau selalu annoying macam tuh, mane tak kene lempang ngan mak ayah kan??? hehe.. tapi aku yakin, korang semua budak baik mase kecik dulu... right??? harap harap dapat anak nanti takla hyperactive sangat, penat nak melayan..kehkeh..

Even penat, tapi FUN... harap harap ade lagi pogram cam ni so that boleh la menggamit kenangan dulu dulu... hehe.. even assignment berlambak, boleh jadi lupe.. nih dah start nak haru biru balik la mikirkan assignment ngan kuiz.. So, GOODLUCK for me!!!

don' be stress... CHILL!!

Thursday, December 13, 2012

Sad Story...

A girl wanted a ring. But the boy gave a teddy bear instead. In anger, the girl threw the bear on the road. The boy want to take it back but he was hit by a coming car and died. At his funeral, the girl hugged the bear and the machine in it spoke : "Will you marry me??" Guess what she found, a ring inside it...

Ya Allah, serius sweet pakwe die,,eh, arwah pakwe..huhu.. untung la... Tapi sayangnye girl tu tak bersyukur at first.. Dapat teddy bear okey ape,, bukan senang nak dapat teddy daripada sorang lelaki... Jarang kot lelaki yang suke beli beli benda macam tu as a gift for their girl.. Tapi sayangnye die buang teddy tu...

Arwah pakwe die dah siap nak propose die kot.. Unfortunately, takdir dah tertulis sedemikian, maka menyesal la seumur hidup kot girl tu... Kalau aku pon menyesal takde kesudahannya bile dah jadi camni...

P/s: teddy dapat, cincin pon dapat, tapi bakal suami jer yang terpaksa dilepaskan :'(

Thursday, November 22, 2012

DIET???

Hrmmm,, semangat diet dtg lagi slpas dah setahun tak jge pemakanan... Berat pon dh bertambah berganda2 dah... Seluar, baju semua dah ketat.. So blh kate skrg ni baju dah bnyk sedekah kt adik2 larh even berat hati nk bgi... Huhu :(

Mase kat matrik dulu, diet berbulan bulan tak makan nasi, smpai tgk nasi pon dh nk trmuntah, bnyk la pantang larang, tak mnum ais, tak mkn sos, tak mkn snack, mcm2 lgi la yg tak mkn... Juz mkn roti wheatmeal, sup2, klu g KFC, mkn salad jer...huhu... Time tu mmg btol2 jage body,, every months, majalah RAPI mmg aku tak miss beli.. Bace petua petua nak jage badan dgn btol, taknak la diet membab* buta jer... Nati tak pepasal dpt penyakit plak kan...

Harap lpas ni boleh la maintain berat badan macam sebelum nih... 45kg, dgn tggi yg tak stinggi mane nih...hehe... Bukannye ape, kite perlu selesa dgn diri kite, baru kite tampak lebih yakin... Sambil2 diet tu, boleh la jage kesihatan sekali, means jage pemakanan, elakkan mknn berkolestrol tggi, mknn berminyak, mknn bnyk kandungan gula and so on.. Bila cantik dalaman, maka cantik la luaran,, insyaAllah..

So hari ni baru je hari ke 4 diet... Tengok la perubahan dlm mase sebulan nanti camane..hehe...

Tips utk hari ni : kolesterol yg keluar mestilah lebih bnyk drpd kolesterol yg masuk dlm badan... Baru lemak cepat terbakar mase exercise...

Tuesday, October 30, 2012

Kerajaan VS Pembangkang

Erm, malam ni tetibe rase nak update sal politik kat Malaysia nih yang dikatekan demokrasi tuh.. and this post takde kaitan ngan mane mane parti politik.. cume nak menyuarakan kebimbangan dan kegusaran dalam hati ni jer.. taktaw la kamu kamu semua rase tak ape yang saya rase nih.. hehe.. Let's check it out !!! 

Saya nak bercakap perkara perkara yang macam ni pon takdela pandai sangat sebab selalunye orang yang suke politik nih, die memang banyak ilmu.. semua bende die kene tahu.. Kalau tak caye, tengok la Debat Politik yang macam debat PTPTN tuh for example, seriously, Rafizi ngan Khairy Jamaludin or well known as KJ memang banyak pengetahuan, cume care pengolahan dan pemikiran mereka je yang berbeza.. It's up to you la nak decide sape yang lagi bagos kan, cause takde orang boleh campur hak anda.. Negara kite kan negara demokrasi.. Secara jujurnya, saya memang respect politicians semua sebab mereka berani untuk tampil memperjuangkan hak hak rakyat sebagaimana yang mereka dok kate tu lah... 

kan bagus kalau sefahaman... (KJ dan Rafizi)

Tapi yang saya duk risau risau kan nih tentang pilihan raya akan datang, yang taktaw bile kite akan menunaikan kewajipan kite yang satu nih.. in this year for sure.. Terfikir ape yang akan berlaku kalau pihak pembangkang yang menang,.. dan ape pula yang akan berlaku kalau Kerajaan still lagi dapat mempertahankan perjuangan mereka.. 

  1. Apa yang akan terjadi kat Malaysia nih kalau pembangkang yang menang???
              ----->  As you can see nowadays, banyak sangat dah demonstrasi demonstrasi yang dikatekan perhimpunan haram dan sebagainye dari hari ke hari.. Kebanyakan yang join demonstrasi nih adalah anak anak muda (yang dah berumur pon tak ketinggalan jugak), students IPTA dan IPTS.. Kononnye dikatekan sebagai kebangkitan anak muda.. Maka that's why timbulnye Pro Aspirasi (pro-BN) dan Pro Mahasiswa (pro-PR) di IPTA IPTA.. Ade desas desus mengatakan yang jikalau PRU-13 nanti berpihak kepada pembangkang (PR), harga kereta akan turun, PTPTN akan dimansuhkan, dan macam macam lagi la.. Inilah yang akan terjadi kalau PR yang menang.. Tapi tertanye tanye jugak, boleh ke PR menang, bukan la tak yakin dengan diorang, pengikut pon dah bertambah tambah, tapi biasela, orang cakap macam macam boleh jadi..  Undi hantu and so on.. Paham paham la kan?? But SPR Malaysia bebas rasuah kan?? Hope so la.. 
huhu... 

tuntutan BERSIH kepada Kerajaan...
Lecturer ade cakap yang kalau pembangkang menang pilihanraya, kemungkinan besar akan berlaku krisis.. So, start daripada sekarang dah kene simpan makanan..huhu.. Sebagai manusia, kite tak mungkin dapat menerima kekalahan dengan senang hati kan?? Kalau pasukan bola sepak yang kite sokong sekalipon tak menang, confirm confirm kite tak puas hati kan?? Kalau tak, takde la bende bende yang tak elok berlaku kat stadium tuh.. 

Kieran Hot.fm pon frust Selangor kalah hari tuh..
Mungkin susah bagi kerajaan nak melepaskan pentadbiran yang sudah sekian lame mereka perjuangkan. Tapi kite sepatutnye redha dengan Qadak dan Qadar Allah S.W.T. Mungkin ade hikmahnye di sebalik kemenangan atau kekalahan tuh yang kite tidak sedari.. Tak salah mencube kerajaan baru untuk kite membuat penilaian, dalam mase 4 tahun, kalau tak puas hati, PRU seterusnye, pangkah la yang dulu balik..hehe.. Sebab yang tu cakap yang tu betol, yang ni cakap yang ni yang betol, so kite sebagai rakyat ni macam tersepit, ke kiri salah, ke kanan pon salah.. Tapi pandai pandai la membuat keputusan, orang kate nak pilih pemimpin, kene cari yang islamik (berdasarkan AL-Quran dan As-Sunnah), not only materialistic at all.. Pikirla sendiri tuan tuan dan puan puan, dah besar panjang dah semuanye..


       2.    Apa pula yang akan terjadi kalau Kerajaan masih bertahan??

                  ----->   Belom terase lagi bahana PRU-13 nih sebab taktaw bile nak mengundi.. Tapi kempen dah berlambak sana sini, tak kire pembangkang atau kerajaan sendiri.. Sekarang ni, banyak pula bantuan bantuan, saguhati saguhati serta janji janji yang dihulurkan untuk rakyat oleh kerajaan sendiri (pembangkang mungkin jugak menggunakan taktik yang same, tapi tak sebanyak kerajaan la sebab duit semua kerajaan yang control).. 

Semoga betol betol dapat membantu rakyat..


Tengok la Bajet 2013, banyak kelebihan kepada rakyat, mungkin salah satu care untuk mengekalkan tampuk kepimpinan.. Tapi yang peliknye politik nih, kalau tak PRU, takde pulak nak hulur hulur bantuan nih, dah masuk tahun nak PRU jer, mak aih, kiri kanan orang duk hulur.. sape tak rambang mate kan?? Time ni la mase yang sesuai nak pujuk memujuk rakyat.. Ade yang teguh dengan pendirian mereka, ade jugak yang cair bile dipujuk rayu,, biaselah adat manusia.. Persoalannye, andai kerajaan yang bertahan, maka akan berterusankah fenomena demonstrasi oleh pihak pembangkang???.. Kerana hanya dengan demonstrasi sahaja pihak pembangkang dapat menyuarakan ketidakpuasan hati mereka.. Melalui media massa cetak dan elektronik memang tidak sekali kali.. Memang Malaysia ni negara demokrasi tapi macam tak nampak mane demokrasinye.. Kalau betol demokrasi, pemimpin pemimpin sepatutnye duduk semeja berbincang dari hati ke hati, bukannye duk salahkan masing masing sesama sendiri.. 

inikah yg dikatekan negara demokrasi??? ini tak sepatutnye terjadi..


contoh inikah yang nak ditunjukkan kepada anak dan cucu kite nanti??? keganasan yang diwarwarkan..

Entahla, kadang kadang tak paham jugak dengan maksud demokrasi nih.. Mungkin kene belajar Law dulu kott.. Nampak memang aman, tapi pada hakikatnye??? Someone ade cakap, " Adanya pembangkang yang memajukan sesebuah negara " .. Dengan adanye saingan, maka kite akan terus berusaha untuk melakukan yang terbaik.. Mungkin itulah maksud yang beliau nak sampaikan kepada saya... 

Moral of the story : Hak kite untuk memilih mane mane pemimpin.. Tapi memilih pemimpin biarlah mengikut syarak dan yang boleh dipercayai untuk menjaga kebajikan kite semua.. Supaya tiada lagi demonstrasi (perhimpunan haram), fitnah memfitnah antara pemimpin.. Last but not least, bukan senang nak jadi pemimpin, sebab semua dosa rakyat terletak di bahu beliau apabila beliau tidak menegur kesalahan yang dilakukan oleh rakyat yang dipimpinnya.. Jangan ingat nak bagi kesenangan duniawi semate mate kepada rakyat, tapi pikirla juga untuk kesejahteraan bersama di Akhirat sane nanti.. Wallahu 'alam..

Saturday, October 13, 2012

keSWEETan dan keCOMELan...

ermm,, nothing for today, but wanna share a something that I thought it is so sweet to share with all of you.. MAYBE... hehe

a difference of sweet and caring character...
maybe korang tertanye tanye,, hmm ape jadahnye semua bende nih?? For me la, it is really SWEET.. Suke sangat lelaki yang macam nih.. Even die busy ngan aktiviti harian atau hobi dorang but they still ingat kat kite..  Nampak la 'kelelakian' tu terserlah bila semangat nak fokus kat bola tu lebih berbanding ngan fokus text ngan aweks jer.. sebab aku nih jenis yang tak kesah sangat si dia nak text ke tak sebab taw die busy (tapi pandai pandai la, bukannye dalam sehari tu memang tak text langsung without any reasons, tu melampau namenye), janji die happy ngan hidop die dan rase tak terkongkong ngan aku.. I'm not a QUEEN CONTROL.. bukan tak sayang, tapi for what nak control control hidop orang, die pon ade life die sendiri jugak kan??? die pon ade member, ade family macam kite jugak.. dah kawen tu lain lar, memang die kene pentingkan jugak isteri die.. The most important thing, die boleh buktikan yang die sayang kite, buat ape cakap je sayang, mesej beribu ribu bagai nak rak tapi dalam hati sebenarnye zero... just nak main main,, baik takyah... tak baik permainkan hati orang,, kalau rase takleh nak go on, jujur je la.. hukum karma memang terjadi.. percayalah...

indon plakk..huhu

yes,, this is right.. absolutely!!! buat ape nak heboh kat satu dunia yang kite dah 'In Relationship with XXXX' right??? Lagi lagi kalau pakwe kite tuh memang ramai yang tak suke, ngan kite sekali kene condemn jugak.. haisshh, Na'uzubillah.. tak pepasal plak terlibat same.. and then da lepas breakout pon orang still duk bercakap agy sal kite even bende dah lepas.. Well, typical Malaysian, kite pon dah masak kan ngan perangai kite kite nih... tapi bukan semua la, kebanyakannye yang camtu..

ni pon comel jugak.. lelaki ni ade ego sendiri.. sorry to say la, ego lelaki lebih tinggi daripada ego perempuan.. tapi ade jugak lelaki yang jenis suke mengalah dengan wanita, jenis yang malas nak pikir banyak, malas nak ambik port sangat, lagi lagi kalau jenis yang awek die memang asyik nak menang jer (cool, sempoi je lelaki yang macam ni).. huuhu.. so the best way is he just shut his mouth, listen to his girl and saying for his forgiveness... huhu.. COMEL sunggoh.. tapi bagi aku, agak kejam la perempuan yang macam ni, taknak mengalah langsong, dah salah tu terima jela..hehe.. nak jugak keras kepala.. bersebab tu takpe, tanpa sebab tu yang pelik, sampai meninggikan suara kat lelaki.. tu belum kawen dah berani tinggikan suara, kalau dah kawen, ngan kaki kaki sekali naik tinggi jugak..hehe.. sorry to say that,, aku pon takde la baik sangat, tapi aku tak suke gadoh gadoh, marah marah without any reasons, buat tension otak jer, sedangkan kite ade banyak bende agy yang nak kene pikir.. si dia pon ade masalah sendiri jugak.. tak kemana pon ego tuh..tapi kadang kadang perlu,, cuma pandai pandai la, jangan nak EMO sangat.. seriously, aku pon jenis yang keras kepala jugak.. tapi bile dah dipaksa, cakap elok elok, okey la,, cume jangan nak tunjuk sangat KEPAKSAAN tuh..aku benci orang yang memaksa..tak suke sangat, sebab nanti boleh buat aku jadi memberontak.. sukenye dapat lelaki yang OPEN and SPORTING.. so SHARING is CARING..

-----> wanna be just like my mom, tak pernah pon dengar die tinggikan suara atau menjawab ape yang abah cakap, kalau die tak puas hati sekalipon die pendam sorang sorang jer, die takkan cerita kat abah balik, tapi die cerita la kat aku... Hmmm, camane la ummi boleh sabar ea, padahal ayah aku tu suke jugak membebel, ngalahkan orang perempuan, pengetua katekan.. sampai kat rumah pon terikut ikut dah.. Satu bende je yang ummi akan buat bile abah mungkir janji, ummi merajuk.. tapi yang bestnye abah tak layan ponn...hahaha... hadoii, comel la my parent.. sape tak sayang bini kan?? even tak pujuk, tapi abah mesti ajak ummi keluar after that,, haha... politik betol... pandai... ummi plak pantang diajak, nak jer,, cepat sangat sejuk... KAGUM... nenek pon sayang ummi... <3 <3 <3

#miss u mom.. lame tak borak borak, gelak gelak.. #


Thursday, October 11, 2012

Cemburu Celikk...


Ermmm,, bile sebut pasal adik angkat ke hape, takde la rase jeles sangat , but bile dengar je name Ex die,, terus sentap kott... huhu.. tp cover.. die tak perasan kot aku jeles sal ape, yang die taw, die tengok muke aku lain macam jer,muke orang jeles... tu katenye... Sygs, sy memang jeles bile awak still sebut name die cause rase macam still ade sayang awak untuk die... saya takot sayang awak untuk die lebih daripada sayang awak untuk saya... I hope not..  
that is why I don't like you talk about your Ex in front of me... 

SaKiT kOt...

People say "Respect is something EARNED, not something GIVEN"... It means that, when we respect somebody, they will respect us too... This is called 'hukum karma'... Bile kite buat baik dengan orang, kite akan dibalas dengan kebaikan jugak, tapi bile kite buat jahat, kite pon akan dibalas dengan kejahatan jugak akhirnye.. Same as Hukum Allah jugak lar kan, buat baik dapat pahala, buat bende yang tak elok,, har taw la dapat ape nanti kat akhirat sane... So, hati hati la dengan setiap tindakan kite.. Terlajak perahu boleh diundur kawan, tapi bile terlajak kate atau perbuatan??? Kite sendiri jugak yang sakit nak menanggung bebanan perasaan tuh..

For me, as a normal human la kan, bukan senang kite nak respect orang.. Kene jugak tengok gayenye camane, tapi kalau for those yang aku tak berapa nak kenal, kalau dah namanye satu organisasi atau kelas, aku hormat jer semua.. sebab siape la kite kan nak hidop berlagak nih, menumpang kaki pon kat bumi Allah.. Mati nanti pon menghadap Allah S.W.T jugak... 

Haish, ni dah melalut dah ni, bukan nak citer sal RESPECT pon actually, cume just nak meluahkan ketidakpuasan hati pada saat nih jer.. I met with my senior this noon.. Aku memang respect die even suatu mase dulu ade jugak tak suke die..huhu.. budak budak tak matang memang camni.. Tak sangka pulak hidop aku kali nih akan ade kaitan dengan die.. seriously, rase macam tak dapat nak terime kenyataan yang die Ex-MyBoy suatu ketika dulu... Tapi kene terima kenyataan lah.. Perasaan rase bersalah tu memang selalu datang, and macam macam lagi lar yang bercampur baur dalam hati nih.. tapi CHILL jela.. what to do kan??? huu.. 

Bukan salah sape sape pon, dah takdir macam nih, kene accept dengan hati terbuka lar.. aku dapat rasekan yang die macam taw jer about ours... tu yang die berubah at the same time jugak mase jumpe tadi.. die sedih kot, kalau aku pon maybe macam tu, sape boleh terima kan?? tapi aku takkan hukum orang tu tanpa alasan dan sebab yang munasabah.. lagipon aku bukan perampas, aku kenal ngan MyBoy pon after dorang dah lame break.. So, kenape mesti nak buat muke depan aku?? macam marah dengan kehadiran aku..aku takde perasaan la pulak kan?? Even aku nampak je camni, aku still lagi manusia, bukan robot.. aku ade hati dan perasaan jugak.. 

Jangan la pulak jadikan aku mangsa keadaan bagi nak melepaskan ketidakpuasan hati antara satu sama lain..  Mase salam ngan die, aku nampak pandangan matanye memandang aku camane, yelah, ape yang ade di hati kite akan terzahir melalui perbuatan atau mata kite... Hmm, sabar jela.. nak buat camane.. dah suratan nasib..  tapi seriously, memang rase down giler tadi... nak bercakap pon takde mood, tak penah penah aku macam ni... 

untuk diri sendiri jugak...

Saturday, September 15, 2012

New session 12/13

Salam sejahtera semua!!!! I'm back... Sekarang dah ade kat Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)... Sem baru, tahun baru,azam dan semangat pon of course kene baru jugak kan??? Sekarang dah masuk sem 3 tahun 12/13... Alhamdulillah,,exam sem lepas ade peningkatan sedikit ... Its okay la daripada tak dapat kan???tapi untuk sem ni kene usaha lebih sikit sebab suksis pon dah intermediate, so kebanyakan aktiviti dan kerja kitorang la yg kene buat..senior dah takleh kacau,sbb diorang busy ngan tauliah.. Junior??? Minggu ni la pengambilan ahli baru, means junior aku...

Semalam ujian fizikal, hari ni ujian lisan pulak... Semalam aku bertugas, hari ni tak bertugas but still wearing full uniform sbb ade taklimat koko... Perkembangan the latest about pengambilan tu aku taktaw lagi la..tanye sape sape yg bertugas nanti...

Last but not least, i got a new room which is blok E313 and a new roomate, who is Kak Azuana...senior 2010... Kak wana okey je so far,cume aku la yg tak berani nak banyak cakap sangat ngan die coz die kan senior,,tak biase lagi..nanti lame lame sikit okey la kot... Bilik baru pon okey la, tak macam blok lame dulu,,sekangkang kera jer... But still need to 'bersyukur' la...ramai yg tak dpt hostel sekarang ni...










Monday, August 27, 2012

Kun Fayakun....

After beraye kat kampong, raya ke -5 baru balik rumah..  a day and half at home,kene balik kampong lagi cause tok mek (my grandma) sakit lagi.. doktor cakap bukan setakat darah tinggi je tok mek tuh, plus injap jantung dah bocor.. either tricuspid valve or bicuspid valve, not sure plak.. yg penting tok mek kene pergi jumpe ngan pakar, tp tok mek ni degil, mane la die nak pegi hospital, nak pergi klinik pon macam macam cara ngan gaya nak kene pujuk die, ni kan plak hospital, smpai sekarang tak pergi lagi.. buntu cane nak pujuk die.. doktor bagi mase 3 minggu je untuk pujuk tok mek bawak pegi hospital… dan aku ade tak sampai 2 minggu je lagi nak masuk sem baru (sem 3)..  

Petang tu maksu call ummie, then kitorang cepat cepat balik kampong, tak jauh pon, sejam lebih jer.. ummie cakap aku kene stay ngan tok mek, jage tok mek sementara masih ade mase cuti sem nih.. katenye kalau ade ape ape berlaku pas ni, takdela menyesal nanti.. aku tgk tok mek hari tu bukan main penat, tido jer die.. tak penah penah die tido sepanjang mase cam ni time die sihat walafiat, ni maksudnye dah kritikal sangat la ni die punye penat.. tok mek ni super duper HYPERACTIVE, tak reti duk diam, kalau die duk diam, har, something wrong  somewhere la tu..

Esoknye, tok mek dah sihat dah.. tapi paksu pulak yg demam teruk, sampai tak boleh bangun, jalan pon asyik nak tumbang jer.. pegi klinik doktor bg ubat jer.. then demam paksu tak okey jugak.. so pergi Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM, I was born here) kat Kubang Kerian, Kelantan.. paksu suspek denggi.. pastu masuk wad sementara, nasib baik at the same day paksu boleh balik, kalau tak, aku ngan tokmek jela kat rumah ni.. maksu cakap nanti pegawai kesihatan nak dating kat rumah, nak check kawasan rumah, kot kot ade membela nyamuk tiruk..

Apalagi, tokmek terus panggil orang orang kampong ni pergi bersihkan kolam ikan keli die (sememangnya dah takde ikan).. aku pon tolong la jugak, lebih kepada tolong tengok jela..hehe.. Alhamdulillah, jiran jiran tokmek nih amat prihatin, baik sunggoh, dorang masuk dalam kolam tu bersihkan ramai ramai.. tapi yg sedihnye, semua perempuan yg tolong, lelaki ade, tp sama taraf je la dgn aku, tolong tengok semate mate.. seeloknye lelaki la yg buat keje nih sbb kolam tu besar jugak, ngan bahaya.. kot kot ade ular ke bende  bende tajam.. tapi kire bersyukur la sbb ade yg sudi membantu..

Malamnye jiran jiran datang lagi.. melawat paksu plak.. banyak la nasihat yg dorang bagi.. suruh buat tu, suruh buat ni.. petua orang zaman dulu la katekan.. urm kalau hidup kat Bandar ade macam nih?? Jarang kot, maybe takde.. selalunye buat hal sendiri ramai lar.. mane taknye, busy ngan hal masing masing.. tak menyempat nak bertanya khabar jiran tetangga.. padahal kite taw yg umat Islam itu semua bersaudara, kalau non-Muslim sekalipon sebelah rumah kite, kite still ade adab berjiran.. jangan sombong sangat, kalau kaya pon mati nanti fakir jugak, tak bawak 1 sen pon duit masuk kubur, pangkat tinggi sekalipon, mati nanti takde taraf jugak, kain kapan harga same jer semua orang, takde yg pakai sutera bagai, and then kalau yg jenis sombong memanjang, rase rase boleh ker mandikan jenazah sendiri nanti?? Pastu pergi kubur sendiri?? Gali kubur pon sendiri, tanam pon sendiri.. kalau agak agak boleh buat semua tu sendiri, no wonder la boleh sombong dgn orang..
kun fayakun... bile bile mase jer Tuhan boleh tarik nyawa kite..

>> Kite saling memerlukan antara satu sama lain.. Firman Allah S.W.T yg bermaksud, Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu). Surah Al-Hujurat: ayat 13 <<  


nauzubillah.. semoga kite tidak tergolong dalam golongan sebegini... 




Tuesday, July 31, 2012

Dia yg Pelik

aku pelik betol la dgn sorang girl nih... aku taktaw ape yg die nak drpd aku.. aku boleh terima kalau die betol betol ikhlas nak kawan ngan aku.. tapi aku takot kalau ade niat lain jer.. ( maaf lah sahabat, saya memang meragui keikhlasan awak )... mane tak nye, aku tak pernah kenal die dan aku tak pernah face to face dgn die.. die kenal aku pon sbb pakwe die... tp seriously, kalau setakat kawan ngan aku just nak taw pergerakan pakwe die rasenye baik tak payah sebab aku malas dah nak masuk campur..hal korang, korang settle lah sendiri..aku dah penat..

Some days ago, die text aku merayu rayu cakap pakwe die dah abaikan die and die suruh aku jauhkan diri drpd pakwe die.. mungkin die rase akulah penyebab dorang bermasalah... Fine! aku dah lost contact ngan pakwe die.. nak jeles apenye?? kawan je pon.. bukannye aku ade hati ngan pakwe die tuh.. Ya Allah, takde ciri ciri yang aku nak la weyh, aku tak suke orang yg garang macam tuh ( sorry if terase, tp bende betol kan?? ).. so, you can keep him lah.. sampaikan die suruh aku bagitaw die kalau kalau pakwe die contact aku lagi.. aku berjanji jela time tu kalau pakwe die still contact aku, aku akan report kat die.. tapi lantak pakwe die lah nak contact aku ke tak.. yg penting aku memang dah malas nak layan dah, sbb tu pakwe die call, aku berat hati jer nak angkat, and sebolehnye aku takkan angkat, cause teringat janji aku ngan si dia tuh.. 

janji tetap janji..


and then, after kejadian tuh, die ade text aku lagi, tanye aku kat mane, then aku tanye kenape die tanye aku kat mane, tak pulak die reply.. memang pelik giler ah, orang yg kite tak kenal, tetibe tanpe sebab tanye kite kat mane and then she gave no respond when i asked her... felt like,, oh,bile ko tanye aku jawab, tapi tang aku tanye ko pulak taknak jawab.. Fine!! ... maybe sebenarnye die nak jejak pakwe die kot..almaklumkah, pakwe orang business, mesti ke situ ke sini, so risau la die, kot kot aku tengah berdating dgn pakwe die.. tapi memang perlu untuk die risau, sbb tu kan pakwe die... it shows that she's really care about her boyfriend..  baguslah, nanti die takde la nak cari lain... 

until now, masih lagi die text aku wish happy ramadhan, good morning and good night.. weyh, good night weyh.. tak penah penah BFF aku text semata mata nak cakap GOOD NIGHT sepatah jer... inikan orang yg aku tak kenal, boleh pulak macam nih.. i'm wondering lah.. pagi pagi aku belom bangun lagi dah text aku GOOD MORNING... memang patotlah aku pelik... ade jugak die text tanye khabar ngan buat ape.. lepas je kejadian yang aku jawab soalan die tapi die tak jawab aku, aku terus dah malas nak reply her text... lantak la die nak cakap aku sombong ke ape, janji aku tak kacau hidop die... die nak taw ape lagi, aku dah tak contact ngan pakwe die dah pon...

straightforward jelah...




Monday, July 30, 2012

kerana Puasa...

Salam kepada semua.. Selamat berpuasa & Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak.. Puasa tak nie?? hehe.. just kidding.. Erm, hari ni dah hari ke-9 umat Islam (kat Malaysia lar) berpuasa kan?.. esok hari yg ke-10 dah.. kejap je mase berlalu.. dah nak masuk 1/3 hari dah kite berpuasa.. Alhamdulillah bg sape sape yg berpeluang dapat puasa penuh setakat nih..

Tahun ni sambut ramadhan kat Selayang lagi, same goes as last year la.. so, hari hari la pergi bazar yang dekat dengan rumah ni jer.. tapi hari ni Alhamdulillah, tercapai jugak nak pergi Bazar kat Greenwood.. even bukan la ape sangat kan.. takdela besar mana pon bazar tu nak dibandingkan dengan kat Wangsa Maju... tp at least dapat la lepas drpd bazar yang dekat nih.. dah boring lar.. asyik bende same jer.. nak jugak try something else and new..

So petang tadi gerak jam 4 something, takot jalan jammed. Al-maklumlah, hari Ahad, orang cuti, kalau lambat pergi, confirm habes makanan kat Bazar tu,takpon crowded giler..hehe.. On the way nak pegi, tetibe ade pulak scene yang mengerikan betol betol depan mate nih.. aku tengok mangsa tu dah tergolek golek atas jalan raya.. Haish, seram betol.. Ngeri sangat, nasib baik die tergolek ke depan kalau tergolek ke belakang, kene gilis ngan lori la jawabnye.. Alhamdulillah, die masih diberi kesempatan untuk bangun dan berjalan even terhincut-hincut.. Mamat tuh terlanggar kereta kat depan die.. Maybe die nak mengelak, tu yang tergolek ke Line hujung sane.. Then ade la family Chinese yang tolong die..

aku pandang belah tepi kiri, aku nampak muke abang yang kereta kene langgar tuh dah macam Hitler... ayyoo, takotnye, ni mesti die nak gi marah mamat motor tuh.. kesian pulak teringat kat muke mamat tuh, innocent jer... rasenye kereta tu yang nak pergi ke kiri tapi tak bagi signal, tu yang mamat tu pegi langgar kereta die.. tapi at the same time, die pon nak mengelak, so tergolek lah die ke Line sebelah kanan.. nasib menyebelahi mamat tu sebab lori barang sempat tekan brek, kalau tak !!!!!!!!!!! tak sanggup aku nak tengok scene seterusnye.. Alhamdulillah.. 

after kejadian tu, tetibe teringat kat sorang Chinese nih penah bagitaw, katenye, "saya manyak takot maa kalau bawak keleta masa itu puasa.. olang melayu bawak keleta manyak gila woo.. kamu olang lapar, satu hali talak makan, balik keleja itu jalan manyak jammed, kamu olang malah malah, bawak manyak laju"... 

See, Chinese pon boleh cakap macam tuh, orang takkan cakap kalau bende tak betol, right?? aku pon sokong jugak ape yg die cakap tuh.. mane taknye, dahla tengah puasa, of course la lapar, plus penat balik kerja, ngan ngantuk lagi.. otak memang dah tak fokus, fikir baju raya, biskut raya, nak berbuka dengan ape nanti, nak pergi bazar mane, dapat cuti raye kejap la, raye nanti nak balik rumah sape dulu and so on la.. tapi tak semua orang macam tu kan?? certain jer, tapi yang certain ni lah yg spoil kan seluruhnye.. 

oleh itu, berhati hatilah di jalan raye sewaktu mase mase genting macam nih.. banyakkan bersabar, consider perasaan orang lain jugak.. jangan ingat kite sorang jer yang bawak kereta kat jalan tu, berlambak lagi pengguna yang lain,, so berhemah la sewaktu memandu.. Ingatlah orang yang tersayang.. sesungguhnya, ajal dan maut itu di tangan Allah S.W.T.. 

Pesanan untuk diri sendiri & semua :-

banyakkan bersabar yea.. jangan marah marah... marah itu amalan syaitannn..


Kawallah tingkah laku mu di bulan yang mulia ini.. semoga kite menjadi lebih baik drpd yang sebelumnye..

perbanyakkan amalan amalan sunat... jangan lupe bace al-quran..

puase tanpa solat adalah sia sia.. BEWARE!!!

Thursday, July 19, 2012

Again and Again...

I had met a lot of people outside.. with different characters, different liking, different ages, different gender, different status and so many things of differences among them... When I like someone, he will ignore my feeling... But when someone love me, it must me who will ignore their feeling.. I don't know how thing like this had happened to me.. Maybe I'm choosy?? or maybe any reasons that I had never know.. only Allah S.W.T know the best thing for me..

 I'm crying for stupid thing.. Crying for no reason.. For the thing that I know I will never have it.. for the thing I will not experienced it.. and I felt like I'm the stupid girl for open my heart to him.. whereas he didn't know at all my feeling toward him.. maybe he knows, but he pretend like he don't know anything.. whatever ~.~ (malas nak ambik taw dah)

 I thought I just met somebody who will complete my life, but actually he is not. I'm promise to myself for not open my heart anymore to any men.. It makes me hurt a lot and lot.. so Don't just put the fault on me, guys..

Apelah naseb, dapat yang caring and loving,, over over plak.. melampau, tu yang tak boleh nak terima, rimas.. tapi bile kite dah rase jumpe yang sesuai dgn kite,kite pon dah suke die sepenuh hati kite, die pulak yang tak de hati, perut, limpa, jantung kat kite... aishh, senang kate, terima jer bile ade yang masuk meminang nanti.. Jodoh dan pertemuan Allah yg tentukan.. InsyaAllah, berdoalah selalu...

#HACKS

Thursday, July 12, 2012

CIKGU


guru..
ibarat lilin yg membakar diri..
guru...
umpama ibu dan ayah yg tidak prnah jemu utk menasihati..
guru..
insan yg tidak prnah kenal erti pnat dan lelah...
guru...
mendidik ilmu untuk dunia dan akhirat...
semoga kamu bisa mnjadi insan yg brguna kpd agama, bgsa dan negara...
suatu hari nanti...
dengan izinNya...
pilihan di tangan mu..
guru hanya memberikan KUNCI shaja...
engkaulah yg perlu membuka PINTU itu sdiri...
dgn usaha dan daya mu...
( aish,, brsajak pulak... tak sangka, ada bakat trpendam rupenye..hehe..)

kerana GURU...

rupenye bkn senang nk jadi cikgu nih..nmpak je cam senang... takpun, alah,cikgu jer??? ape?? ingt senang ke jdi cikgu nih?? adoi, berat kot bahu nk memikul... berat kat otak jgk.. yg lg berat and super penat mulut ahh.. kene ckp bnyk.. mane tak nye, keje cikgu kene explain je, bebel2 sikit2.. lg2 klu kelas full... mak aihhh, mmg penat tahap tak trkata lah... lagi2 klu dpt kelas yg nakal... mangaihh..

first day (24/6/2012) dah kene stay smpai kul 5 something.. 5 ptg.. just imagine lah, cikgu nih bkn la bidang aku.. nk mengexplain explain dgn penuh berhemah mmg tak reti n mmg takde pengalaman lah... kelas tambahan 2 jam untuk  2 kelas.. kelas pg okey jer cause jz 2 kelas jer.. form 2 elit ngan form 4 elit.. nasib lah dpt yg elit elit jer..mne tak nye, klu dpt yg selain elit nih, mampos la aku jwbnyer.. mase aku ngajar kat kelas elit tu pon blh dgr bdk2 kelas bestari duk memekak, kuar kelas tak habis habis.. dahla bising, nakal pulak.. adoiii... mmg lah dorang nih...

nak ngajar matematik mmg aku tk kesah(haha, ayat mcm pro jer..actually ade jgk yg kene blajar balik), tp sains tu yg jadi problem sikit, even dulu bdk sains tp aku rase akaun lg best kott...hehe.. (murtad kpd sains tulen..hhehe..) tp blaja ape ape pon same jer sbb semua ilmu...  cume tang usaha ngan rezeki jer bezanya sikit...

kesian kot kat budak2 tuh, blaja matematik baru je bape kerat, cikgu dah pindah.. pastu trkontang kanting... tanye jer dah tktaw pape dah, katenye, dah lupe sbb dah lame sgt tinggal..adoi, naye lah aku... ngan PMR nye dah tk lame nk trial tp EXPAND pon tk reti lg.. tu FACTORISE tk tnye lagi..adoi,kesiann...

balik balik jer ptg tu, dah tkde mood nk brcakap ngan org, mne tak nye dah penat mulut, dah bnyk sgt dah brckp kt sekolah,melebih lebih dah..mungkin esok esok okey la kot.. first day katekan, tak biase lg.. balik jer trus menghala pg dapur,lapar.. dah ptg tp tk mkn lg, brunch jer smpat.. tupun ade ustazah blnje,,, arigato...

mase introducing, ade soalan... "cikgu dah kawen ker???"...huhu ..menangis aku nk jwb soalan cepu mas nih..adoyai, ape ker muka aku ni dah mcm mak org ker??keh keh keh..perasaan dorang jer tu.. aku ckp single lg.. blh plak ditanye blik kt aku.. "habes tu bile cikgu nk kawen???" adoi, si budak nih, mcm aku dah ade tunang jer kan care die tnye tuh... haishh... super duper menangis aku di situ nk menjawabnye...

pape pon, pngalaman jadi cikgu ganti nih best... ade budak2 yg sporting, blh buat mcm kawan lg.. aku nk sgt tolong dorang tp ape blh buat aku ade tanggungjawab lain yg mmg tk boleh nak elak, so maybe for a week je la aku jd cikgu... kalau lah aku boleh kerat diri aku kan???? memang aku dah kerat seribu, bg sorang satu... haha... semoga dorang berjaya lah dlm PMR and semua dugaan, cabaran dalam hidup dorang...

mase last day aku kat sekolah, memang best lah, business card ( cehh, business card cikai cikai je pon, yang Malaysian Accounting Student Convention a.k.a MASC punye) aku hampir habes kene sapu ngan students... duit aku pun banyak melayang, belanja doranglah katekan.. huhu... tapi takpe, tak kesah, asalkan dorang happy happy jer.. yang lawaknye, ade sorang student tanye (sambil pegang business card aku), cikgu, ni ape bende??? (aish budak nih, sakai betol,, business card pon takkan taktaw.. dalam kelas berlagak taknak belajar, bajet pandai lah,, last last business card pon taktaw ka???haha) dalam hati jela aku cakap.. terdiam aku nak menjawabnye, tapi ade kawan kawan die jugak yang explain.. lepas tu die tanye lagi, bende nih nak buat ape cikgu??? sobs sobs... sedih aku dengar..aku cakap lah, kad ni kalau kite jumpe ngan orang yang baru kite kenal, kite bagi la kad ni.. tengok tu, ade nama, fon number, and so on.. so senang la nanti orang yang kite baru kenal tu nak keep in touch ngan kite...aku tengok die angguk angguk..paham lah kot...

yang sadisnye lagi, ade yg mintak tandatangan aku..kahkahkah,, ingat aku artis ke hape dorang nih.. aku cakap kat dorang, keje sekolah pon tak siap yg cikgu bagi, ade hati nak mintak tandatangan...pandai dorang menjawab, kalau cikgu dah tandatangan maksudnye nampaklah usaha saya untuk menyiapkan homework tu...pandailah.. padahal memang tak siap dan memang tak buat.. huh, sabar jela ngan dorang nih..and until now, dorang still keep in touch ngan aku... thanks my students.. U are always in my heart... sayang korang semua ketat ketat..

p/s : katenye sekarang dah dapat cikgu ganti baru.. Hensem kate dorang..ade ker, lain ditanye, lain dijawab..

pay attention pleaseee!!!!!

Monday, June 4, 2012

UnFriend

erm,, ni yg tak best nih.. time time ginie la die nak unfriend aku.. dulu die yang beriya nak kawan, kawan terikat la bagai... last last gini jadi nyer.. tu la kalau niat kawan dah tak ikhlas memang takkan kekal lame... tapi aku takleh terima die unfriend aku.. sobs sobs ... macam aku jer yang bersalah.. padahal die yang cari hal dulu...

die yang ignore aku.. die yang sakitkan hati aku..  tapi sejujurnye aku dah takde perasaan nak reply mesej die sebab aku geram sangat ngan die.. sape suh cari pasal dulu... tapi still tak sangka yang die akan unfriend aku... tegar nye hati die.. sampai remove aku bagai... rasenye ade something yang tak kene nih.. sebab after the last text from him, he still friend with me, but after one post at my wall maybe, he remove me from his friend's list... sakit hati kot or maybe he got another reason for that... lantak lah... yang penting die takkan affect my life lagi dah after this... *susah la nak main basketball lepas nih*..huhu

tapi ade hutang lagi ngan die nih.. keychain kunci kawan die ade ngan aku.. macam mane nak bagi??? dahla sombong, orang mesej tak reply, memang betol betol benci die kat aku... takpelah... sabar je.. ade hikmah semua nih.. tapi die baik actually... *sempat lagi puji dalam sakit hati..haha*

huh, kenape mesti die unfriend aku???  *ayat touching..huhu* ..  sebab tu kalau nak berkawan, jangan mengharapkan ape ape daripada orang tu.. ikhlaskan hati dan terima je die seadanya.. tak payah la nak control control sangat.. semua orang tak perfect kott... tak payah la kawan sebab nak die respect kite semata mata, kalau orang tu berbudi bahasa, for sure die akan respect kite... teringat kat kata kata Sir aku mase Form 3 dulu, 

tak perlu nak suruh orang respect kite, cukup lah dengan kite yang respect orang...


bile kite respect orang, automatically orang pon akan respect kite jugak...
yang penting jangan mendesak orang untuk melakukan bende yang memang die dah selalu buat mase sebelom die kawan ngan kite.. nih baru jer kawan, sesuke hati kite nak control die, tak payah itu la, tak payah ini la... sesuke hati kite jer mengarah die.. culture shock la orang tuh. pastu mule la serabut dapat kawan yang camni.. terima la seadanya, ape yang die suke buat and ape yang die tak suke buat... saya percaya kawan macam ni lah yang akan kekal selamanya hingga akhirat... InsyaAllah... yang penting, JANGAN MENGHARAP APE APE...

P/S : this song is dedicated for you my UnFriend... I'll Remember You Always...  :) CHILL


lyrics :


Kingston!
Siti!
Worldwide!
Awes`e!
Yeah Man!

If we never make it back
To what we used to be
I hope you know I tried to give you all of me

I dont wanna wake up tomorrow
If our memories filled with sorrow
I`d rather smile when I remember you

If you find someone
That can love you right
I wont stand in your way
I wont even fight,
No, I wont forget
Ill always remember you

Kingston!
#1!

Baby girl you are my darling
Felling you the hardest
Now my baby ive been missing you the longest
Found a new one to give you heart to
The way I acted I dont blame you
But you always on my mind
Think about you all the time
And Im wishing you were mine
Reminiscing all the time, when I had your love
When I had your love
You forever be in my heart
You`ll always have my Heart
You`re everything I wanted
Exactly what I needed
I see your heart has now moved on
Got me sitting here i`m singing sad songs
I`m a love forever
Baby I forget you never
January to december always remember you

If you find someone
That can love you right
I wont stand in your way
I wont even fight,
No, I wont forget
Ill always remember you

Like the sun will rise
As the seasons change
I will walk trought life
Til the very end,
No, I wont regret
Ill always remember you

Remember you,
Remember you,
I wont forget
Ill always remember you

I dont wanna wake up tomorrow
If our memories filled with sorrow
Id rather smile when I remember you

If you find someone
That can love you right
I wont stand in your way
I wont even fight,
No, I wont forget
Ill always remember you

Like the sun will rise
As the seasons change
I will walk trought life
Til the very end,
No, I wont regret
Ill always remember you

If you find someone
That can love you right
I wont stand in your way
I wont even fight,
No, I wont forget
Ill always remember you......

Tuesday, May 15, 2012

wasting my time.

I saw something yellowish and greenish far away from my distance... It seems so familiar to me... Yes, that color!!! That color of shirt.. I have it too. Exactly the same one with that guy...

 Ah, then I look at surrounding and scanning for everybody at that place.. Damn!! I saw him.. It was really unexpected meeting.. Tak sangka.. * dalam haty dah excited dah :) ... Patotla macam kenal jer orang yang pakai baju tuh.. hehe.. Selalu dorang together-gether.. Mana mana pon mesti same same... Tu yang da dapat agak, mesti die pon ade...

Ceh, sekali betol la... Die ade.. Tengah order makanan.. hah, same la plak timing beli makan.. hehe.. *buat bodoh jer * ... tapi aku memang tak boleh and tak pandai nak buat bodoh atau buat buat tak nampak kalau terserempak dengan die... memang aku over excited lah kalau terjumpe die.. HYPERexcited... taktaw kenape..

The best part is he talking to me lorh...ahaha.. adoi, tp yg spoil nye, telinga aku tengah sakit, means not function well la.. kene tanye lagi sekali ape die cakap... then aku terus takde mood nak cakap cakap and tanye tanye die... mane taknye, ngan telinga yang tengah separa dengar nih (padahal tak dengar pon sebelah ni), buat spoil jer cakap banyak banyak.. nanti aku jugak yang tak dengar... huhu   T.T  *sedih*

dahtu telinga nih mengade pulak, mase jumpe die la rase makin sakit... huhu... duk pegang pegang telinga jela.... huhu  T.T *sedih*
tak best betol.. If I would turn back that moment, I swear I will...   *hoho,, sweetnye*

but i don't ever know.. (sekadar hiasan)

----> yes, elaun suksis dah masuk... hehe..   :)


 iklan bersama kit-kat :-

this is for zilalul.. it's me singing a birthday song to him and someone wanna hit me.. who's gonna be that person??? uncle tat a.k.a ridzuan othman or huzaimi senget??? haha
 
Happy Belated Birthday to Zilalul Khairi... wish kat sini, die taktaw pon..hehe.. at least wish jugak.. tadi nak cakap kat die tapi sebab telinga tengah sakit, so tak jadi nak cakap... Facebook ade pon dah tak bukak..
(tetibe jer masuk part nih).. Zilalul ni takde kene mengene dengan sape sape yang dimaksudkan kat atas, MAYBE... hehe

Saturday, May 12, 2012

Kite Berbeza tapi Sama..

Macam macam cerita dan pengalaman yang kite lalui... Yang best nye setiap ape yang kita lalui tuh, tak same antara kite kite semua yang seramai 7 billion penduduk di muka bumi nih.. Allah tu Maha Besar dan Maha Bijaksana kan??? DIa boleh menciptakan kite dengan wajah dan pe'el (perangai) yang berbeza-beza, malahan boleh pulak sejarah hidup kite dijadikan dalam penceritaan yang berlainan sedangkan matlamat kewujudan kita di muka bumi ni same jer iaitu untuk beribadah kepadaNya yang Maha Esa... Subhanallah..

Kadang kadang terfikir jugak apa yang dicari dalam hidup nih??? Ape yang dikejar sangat sehingga matlamat hidup sebenar dilupakan?? Hanya semata-mata sibuk dengan pencarian di dunia jer, bekalan untuk ke akhirat belum tentu lagi mencukupi... Nauzubillah.. Tapi begitulah hakikatnye kalau kite taknak tertinggal di belakang.. Kite takot dengan gelaran "out-of-dated person"..

Memetik satu hadis Rasulullah S.A.W : “tidak dikira baik orang yang kejar akhirat semata-mata dan tinggal dunianya, dan tidak dikira baik orang yang kejar dunia semata-mata dan tinggal akhiratnya“. Maksudnye kite kene la seimbangkan dunia dan akhirat.. jangan berat sebelah, kene fair.. Kalau nak berpoligami pon kene fair, ini kan pula masalah dunia dan akhirat... Kalau lebihkan isteri muda, isteri pertama yang marah, kalau lebihkan isteri pertama, isteri muda pulak yang melenting.. Adoi, pening kan wahai kaum Adam??? Maka begitulah juga dengan dunia dan akhirat, kalau salah satu tak seimbang, paham2 lah..

Mentality Seseorang tu mengikut environment atau background cara mereka dibesarkan.. Ada orang yang dibesarkan tanpa ibu atau bapa mereka (kerana sebab sebab tertentu), ada orang yang hidup dalam keadaan yang serba mewah atau serba kekurangan, ada yang hidup bahagia atau sengsara, pendek kata, setiap yang berlaku ada antonim nya.. That's it LIFE.. Setiap yang berlaku tu ade hikmahnye... Jangan lah kite menghitung bende bende yang kite tak dapat kerana rahmat itu lebih besar kepada orang yang bersyukur.. Ingatlah segala kurniaan yang telah Allah berikan, kerana sesungguhnya setiap yang berlaku ada musababnye tersendiri.. Ada hikmah di sebalik semua kejadian..

Ada hikmah nye kenapa saya dapat UniSZA.. Ada hikmahnye kenapa saya dapat Kos Perakaunan.. Ada hikmahnya setiap semua nih.. So, bersyukur dengan ape yg ade kerana lebih ramai yang diluar sane yang tidak diberi peluang untuk merasa kehidupan di menara gading.. Yang penting, jangan sekali kali memandang rendah kepada orang lain. Kerana dalam Islam, semua orang adalah sama sahaja tarafnye.. Yang membezakan kite nanti adalah amalan dan bekalan yang kite bawa untuk ke akhirat kelak...



p/s : Jangan salahkan setiap yang berlaku.. Post ini adalah untuk diri sendiri terutamanya, juga untuk kawan kawan sebagai renungan bersama-sama.. Sesungguhnya saya juga adalah insan yang biasa sahaja.. Setiap kekurangan datangnya daripada diri saya sendiri dan setiap kelebihan itu datangnya daripada Allah S.W.T... Wallahu'alam...